Емил ДимитровВчера, 9  март  2023 г.  в  Кюстендил бе отбелязана

...
Емил ДимитровВчера, 9  март  2023 г.  в  Кюстендил бе отбелязана
Коментари Харесай

Рашела Мизрахи се гаври със спасителите на българските евреи, наричайки ги фашисти

Емил Димитров

Вчера, 9  март  2023 г.  в  Кюстендил бе маркирана годишнината от спасяването на българските евреи през Втората международна война и ролята на Царство България. Петима  достойни  българи по дух и схващане,  мнозинството  от  които  са  членове  на Вътрешна македонска революционна организация са основните основатели на спасяването. Но по подигравка на ориста, депутатът Рашела Мизрахи, издигната за народен представител в Народното събрание на Северна Македония от сродната ВМРО-ДПМН атакува през вчерашния ден от парламентарната естрада в Скопие с проливен дъжд от хули  спасителите на евреите, наричайки ги  „ български  фашисти “.  Тъжно  и срамно е, че македонската депутатка не познава даже обикновените исторически обстоятелства, поставяйки измежду „ фашистите “ и  кюстендилската  петорка – Димитър Пешев, Владимир Куртев, Иван Момчилов, Асен Суичмесов и Петър Михалев, изиграли решаваща роля за спасяването на евреите от лагерите на гибелта.  

Самодейните исторически извършения на Рашела  Мизрахи

накърняват не за първи път македоно-българските връзки, само че откакто въпросната депутатка е толкоз огромен „ герой “ за правдивост е неотложно да потърси отговорност и от Франция, да вземем за пример.
 Публична информация е, че „ френските  фашисти “ са  депортирали  в  лагерите  на  смъртта   през  1942  година 13 500  евреи, от  които  70 %  са  жени  и  деца. Майсторите на исторически имитации в Северна Македония могат да изпратят във Франция  и един  вагон  от  югославските  железници, който в музея на Холокоста в  Скопие е показан за български, внушавайки, че с такива вагони са депортирани евреите. Измамата е голяма -  сред София и Скопие и до през днешния ден няма железопътна връзка и в никакъв случай е нямало.    

Мизрахи е редно да потърси  отговорност и  от наследниците  на   гръцки  жители  на град  Солун, които  през  1941-1944 г  са  сътрудничили  на  официалните  окупационни  немски  управляващи,  осквернявайки  еврейските  гробищни  паркове, свидетелстват гръцки източници. Но очевидно задачата в Северна Македония е не да се търси истината, а да се употребява всеки мотив за втълпяване на ненавист към България.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР